top of page

Etappe 5: Das ersten team aus Belgien

Om 8 uur klonk het startschot voor de enige (volledig) Zwitserse etappe. Na een kilometer kon de Kinesio-brigade beginnen aan de eerste (tweetraps)beklimming van de dag. Na 5,8 km en exact 1 uur passeerden we de eerste bevoorrading. Een korte weinig technische afdaling langs rotsvelden liep de weg op naar de hoogste top van deze etappe (2749 m).

Er volgde opnieuw een korte afdaling van +/- 300 hoogtemeters om terug te stijgen naar 2700 meter. Daarna begon de afdaling van +/- 1000 hoogtemeters door opnieuw rotsvelden en onvermijdelijke weides. Net voor de tweede bevoorrading bleek dat de kilometerteller ook vandaag last had van de hoogte. Ook vandaag 2 km extra op het menu. Bij de tweede bevoorrading klokten we af op 3 u voor de 19 afgelegde kilometers.

De route ging nu even via een mooi bospad langs de rivier. Maar mooie liedjes duren hier meestal niet al te lang en hop het pad draaide weg van de rivier de hoogte in. Op naar de tweede beklimming van de dag en opnieuw richting 2730 m. Een loodzware klim, waarbij de zon genadeloos op de kop brandde, met als hoogtepunt een muur om de pas al schuifelend te bereiken. Octave Lapize riep de Tourdirectie in 1907, bij de eerste beklimming van de Tourmalet, toe 'Vous etes des assassins.' Dat was ook zo'n beetje het gevoel dat ons bekroop.

Een afdaling door moeilijk beloopbaar terrein volgde. Na 5u20 (33 km) arriveerden we bij het laatste bevoorrading. Klaar voor de ultieme afdaling naar Scuol: Meer dan 1000 meter dalen in amper 6 km. Ondanks de brede kiezelbaan kraakten en piepten we in een hels tempo tot aan de finish. Daar weerklonk na 5u54 (voor ons de eerste maal): Das ersten team aus Belgien (meestal komen we als tweede Belgische team over de meet op een uurtje van het eerste).

Uiteindelijk bleken 37 km er 39 en 4600 hoogtemeters ruim 5000.

Enkele vaststellingen:

- De wachtrij om voor de start ingetaped te worden wordt elke dag langer (en overtreft de rij aan de toiletten).

- Het aantal individuele lopers neemt met de dag toe (door de opgave van hun looppartners).

- De tactiek van sommige teams is op zijn zachtst uit te drukken: bizar. De ene loopt voorop en moet dan op zijn stappen terugkeren om zijn maat op te wachten.

- Het verval bij ons is (hout vasthouden) minder dan bij andere teams: vandaag 9de in onze categorie en 46ste over-all (waar dat de voorbije etappes 17de, 18de of 21ste en ergens tussen 85 en 100ste over-all was).

- Bratwurst is witte pens

Morgen: 44,1 km richting Italië met relatief weinig hoogtemeters (1692 omhoog en 1974 omlaag).


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Er zijn nog geen tags.
bottom of page